top of page
Search

Eerste publicatie voor het Circusmagazine

  • Bram De Laere
  • Jun 19, 2019
  • 2 min read

Niet zonder enige trots kan je hier mijn eerste artikel lezen die in het circusmagazine werd gepubliceerd.



Laat me niet lachen: Marquis Pauwels

Gepost op 25 maart 2019 · humor · laat me niet lachen

In een tweejarig onderzoek graaft circusartiest Bram De Laere onder het stof van 250 jaar circusgeschiedenis op zoek naar de oerziel van de clown. In deze rubriek brengt hij telkens een belangwekkende Belgische circusclown voor het voetlicht. Aflevering 1: Marquis Pauwels.


Marquis Pauwels (c) Henk De Laere

Iedereen heeft ze wel al eens gezien, de kleurrijke reclameborden die aankondigen dat het circus binnenkort in het dorp staat. Op deze borden prijkt meestal het felgekleurde gezicht van het circus: de clown. Ik wil graag dieper ingaan op het gezicht achter het masker. Want 251 jaar na het ontstaan van het circus vinden we nog steeds traditionele clowns die sinds generaties binnen deze traditie leven en werken. Het beroep wordt al van oudsher van vader op zoon en zelfs van moeder op dochter doorgegeven. Marquis Pauwels Senior is hier geen uitzondering op.

We kunnen hem met zijn achtenzestig lentes terecht de pater familias van de Belgische circusclowns noemen. De wortels van het circusgeslacht Pauwels komen namelijk uit Gent. Zelfs met zijn gezegende leeftijd staat hij nog wekelijks in de piste of op de planken van het theater.

Als zoon van Alfred Pauwels, beter bekend als Pépète, werd clownerie er met de paplepel ingegoten. Hij werd in de piste geboren tijdens een tournee in Brazilië. Op vijfjarige leeftijd debuteerde onze jonge Marquis in het gerenommeerde Cirque d’Hiver in Parijs. Met zijn vader bracht hij een klassieker onder de clownentrees: de wasmachine.

Pépète, die door een bijzonderheid vuil was geworden, besloot om in de wasmachine van het circus te kruipen. Door een te hoge temperatuur begon hij echter tot in het extreme te krimpen. Na enige ogenblikken rondtollen ging de machine terug open. Dit was het teken voor de kleine Marquis om in een identiek kostuum en met dezelfde schmink uit de machine te kruipen en een toer rond de piste te lopen. Een gekrompen Pépète zorgde voor grote hilariteit bij het publiek.

Het bleef echter niet bij deze wasmachine. Samen met zijn vader en broer Charles vormde hij later het Trio Pauwels. Hiermee toerden ze in binnen- en buitenland. Ze waren niet alleen uitmuntende muzikanten maar ze verwerkten ook acrobatie in hun nummer. Zo brachten ze de boksentree (nummer waarbij twee clowns fel overdreven met elkaar vechten, red.) op een manier die maar weinigen konden evenaren. Ook de dansparodie met Pépète als danseres werd tot de beste van zijn tijd beschouwd.

Niet alleen de voorvaderen van Marquis, maar ook zijn zoon Samuel zet de clowntraditie verder. Dit doet hij onder de naam clown Tik Tak. Vader en zoon vulden tot maart een avondprogramma in de Waalse theaterzalen, sindsdien is de familie weer op tournee met het traditionele circus Tik Tak Adventures. Ze trekken rond in de Vlaamse steden en dorpen waar ze een reeks aan traditionele clownerie brengen met de poëzie waar deze familie voor bekend staat.

Marquis Pauwels senior is een levende legende. Dat maakt een bezoekje aan dit circus zeker de moeite waard.



Bram De Laere (links) en Marquis Pauwels (c) Henk De Laere

>> Dit artikel verscheen in CircusMagazine #58 (maart 2019) // Auteur: Bram De Laere // Voor overname: contacteer maarten[at]circuscentrum.be.

 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page